Værd at vide

Loppe og flåtbehandling

Lopper og flåter hos kæledyr bør undgås da disse kan være til stor gene og udløse allergiske loppereaktioner såvel som flåtbårne infektioner med bl.a. borrelia og anaplasma.

På Haarby Dyreklinik tilpasser vi den forebyggende loppe-og flåtbehandling efter ønske og behov. Vi fører bl.a. følgende præparater: advantage, bravecto og seresto. Der kan være forskel på om præparatet er receptpligtigt eller ej. Derfor kan det være en god idé at du medbringe dit kæledyr på klinikken første gang du skal have det udleveret.

Rejse med kæledyr

Skal du på ferie med dit kæledyr på Bornholm eller uden for Danmarks grænser er det vigtigt at du undersøger hvilke rejsekrav der stilles hertil. Overordnet set skal du være opmærksom på 3 ting. 1) at dit kæledyr er ID mærket, dvs. har en chip, 2) at det har et kæledyrspas samt 3) en gyldig rabiesvaccination. Første gang går der 3 uger fra rabiesvaccinen er givet til den er gyldig, så vær ude i god tid hvis. Vi kan hjælpe med både chip, pas og rabiesvaccination. Desuden anbefaler vi forebyggende behandling med bayvantic og ormekur ved rejse sydpå pga. risiko for Leishmania, tropisk hjerteorm mv.

Se mere på fødevarestyrelsens hjemmeside: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Dyr/Rejse_med_kaeledyr/Sider/Rejse_med_kaeledyr.aspx

Hjemmebesøg

Vi kommer til dig hvis du ønsker det. Visse dyrlægebehandlinger foretages bedst i trygge og vante rammer så dyrene slipper for transport til en dyreklinik. Det kan f.eks. være det allerførste dyrlægebesøg hvor et kuld hvalpe eller killinger skal vaccineres og chippes. Det kan også være det sidste dyrlægebesøg hvor familien ønsker at sige farvel til deres bedste ven i ro og fred derhjemme.

Hvalp – fra nyfødt til fravænning

Nyfødte hvalpe afviger fysiologisk fra voksne hunde ved ikke at være i stand til at termoregulere de første uger af deres liv. Det er derfor meget vigtigt at de holdes varme. Hvalpen fødes med lukkede øjenlåg og ørekanaler.  Øjnene åbnes efter 9-12 dage, ørekanalen efter 14 dage. Hvalpens urinering og defækering stimuleres ved, at tæven slikker hvalpen bagtil. Hvalpe bør øge deres vægt dagligt med 5-10% af fødselsvægten. I en alder af 10-12 dage bør de have fordoblet fødselsvægten. Efter ca. 5 uger aftager tævens mælkeydelse, hvorefter man kan begynde at vænne hvalpene til almindeligt opblødt foder. Hvalpene kan fravænnes i 7-8 ugers alderen. Fravænningen bør ske gradvist for at hvalpenes mavetarmsystem vænnes til foderet og for at tæves mælkeproduktion nedreguleres gradvist. Hvalpe bør sundhedsundersøges, vaccineres og ormebehandles før de forlader deres hjem, så de får de bedste sundhedsmæssige betingelser for deres videre liv. Det er et lovmæssigt krav at hvalpe skal være chipmærket og registreret i Dansk Hunderegister senest når de er 8 uger gamle. Hvalpe bør desuden ormebehandles 2 gange med mindst 3 ugers interval.

Tæve – fra fødsel til fravænning

Efter fødslen vil der være flåd fra tævens skede i op til 3 uger. Det normale flåd har grønne eller sorte nuancer og er lugtfrit. Betændt eller ildelugtende rødbrunt sekret kan være tegn på en infektion i livmoderen, særligt hvis tæven har forhøjet temperatur og ikke er interesseret i sine hvalpe. De første 2 uger efter fødslen kan det være en god idé at måle tævens temperatur dagligt. Dette gøres rektalt med et almindeligt termometer med lidt vaseline på. En temperatur over 39 grader kan være tegn på hypocalcemi (kalkmangel) eller infektion i mælkekirtler eller livmoder og man bør kontakte en dyrlæge. De første dage efter fødslen kan tævens mælk være gul. Dette er normalt og er et tegn på et højt antistofindhold i mælken (råmælk). Tæves mælkeproduktion tiltager gradvist op til 5 ugers alderen med hvalpenes mælkeindtag. Det er derfor vigtigt at tilbyde tæven et godt og næringsrigt foder som opfylder tævens ekstra energibehov men samtidig indeholder rigeligt calcium da behovet herfor vil være særligt stort så længe tæven er diegivende. Typisk vil et hvalpefoder af god kvalitet til små racer opfyldte dette behov.

Killing – fra nyfødt til fravænning

Den nyfødte killing er ikke stand til at termoregulere og skal derfor holdes varm, særligt de to første uger. Killinger fødes med lukkede øjenlåg og ørekanaler. Øjnene åbnes efter 5-14 dage (gns. 8 dage) og ørekanalen efter 6-14 dage (gns. 9 dage). Den normale fødselsvægt for en killing er 100 gram ±10 gram.  Den normale forventede vægtforøgelse er 7-10 gram/dag.  Ved 6 ugers alderen bør en killing veje mindst 500 gram. Killinger må først sælges når de er 12 uger gamle. Undersøgelser har vist at for tidligt fravænnede killinger lærer langsommere og er mere nervøse og aggressive end killinger fravænnet sent. Killingerne bør sundhedsundersøges, vaccineres og ormebehandles før de forlader deres hjem, så de får de bedste sundhedsmæssige betingelser for deres videre liv.  Chipning af kat er ikke et lovkrav, men kan være nødvendigt i forbindelse med stambogsføring.

Diarre og opkast

Diarré og opkast er almindeligt forekommende hos hunde og katte.  Årsagerne hertil kan være mange og det kan være svært for ejer at vide hvornår der er brug for dyrlægehjælp.

Vi anbefaler at du ringer til os hvis du er i tvivl om det mindste, hvis din hund eller kat er mere stille end normalt med ændret almenbefindende, hvis afføring eller opkast indeholder blod (kan være både rødt og sort), ved mistanke om dehydrering eller ved manglende bedringstegn.

Årsager til sygdom i mavetarm systemet er ofte bakterier, virus og parasitter. Fordærvet foder, spisning af fordærvede ting i naturen. Det kan derfor være en god idé at medbringe en frisk afføringsprøve til dyrlægen. Vær opmærksom på at denne skal være uden forurening fra underlaget. Vi udleverer gratis opsamlingsbægre på klinikken.

Fordele og ulemper ved sterilisation

I mange år har det været helt naturligt at kastrere og sterilisere hunde hvis man ikke ønskede hvalpe. I dag er man blevet mere opmærksom på, om det er det rigtige for den enkelte hund. Både adfærd, alder og race spiller ind.

Det mest optimale tidspunkt for sterilisation af en tævehund er mellem første og anden løbetid, da risikoen for inkontinens her er lavest, samtidig med at der er en forebyggende effekt på brystkræft på lang sigt. Når din hund er steriliseret vil den desuden ikke kunne blive falsk drægtig eller få hvalpe.

Er din hund langhåret vil der være risiko for øget hårvækst efter sterilisationen, desuden frarådes sterilisation af golden retriever, pga. øget tumorrisiko. Angste eller meget nervøse hunde bør heller ikke steriliseres pga. forværring af adfærd. Unge såvel som gamle hunde har en øget risiko for inkontinens efter sterilisation pga. østrogenmangel. Hertil kommer en generel risiko for overvægt.

Den Danske Dyrlægeforening har udarbejdet to foldere, hvor du få et generelt overblik over fordele og ulemper ved kastration og sterilisation. 

https://www.ddd.dk/media/3092/neutralisationsfolder-til-ejere-hund.pdf

https://www.ddd.dk/media/3093/neutralisationsfolder-til-ejere-kat.pdf

Gode råd om Nytår

Mange hunde og katte glæder sig ikke til nytårsaften, nogle lider endda af nytårsangst. Vi mennesker forbinder normalt fyrværkeri med fest og glæde, men helt anderledes kan det være for vores firbenede venner.  Voldsomme lyde og lysglimt gør, at nogle hunde og katte bliver meget bange, eller ligefrem skrækslagne når der affyres fyrværkeri. Vi anbefaler generelt at alle bange dyr er under opsyn hele nytårsaften, allerbedst i hjemlige vante rammer eller på landet hvor der ofte er mere roligt. Er dette ikke tilstrækkeligt hjælper vi dig på klinikken med andre mulige løsninger, f.eks. kalm, lyd træning og feromoner. Kontakt os i god tid hvis du har brug for hjælp.